Otak Melayu Aku - Ketuanan Han, Kafir Harbi & Anugerah Tuhan #

0% of 100
RM 40.50 RM45.00 -10%
Kod Produk: #9789672602200
Status: In Stock
Berat: 0.350kg
Stok: 6 unit
+ BELI SEKARANG
Sinopsis & Review

Tajuk: Otak Melayu Aku
ISBN: 9789672602200
Penerbit: Jiwa Purva Publishing
Penulis: Megat Rizal Abdul Rahman
Tahun Terbitan: 2021
Muka Surat: 189
Halaman: Hitam Putih
Format: Softcover
Berat (kg): 0.35 kg 
Dimensi (cm): 23.6 cm x 15.8 cm x 1.2 cm


 


---


 


KIAI DEMANG LEHMAN merupakan pendekar perang Banjar kelahiran Barabai, Kalimantan, Indonesia yang dijatuhi hukuman mati oleh imperialis kulit putin Belanda. Almarhum ditangkap dengan penuh tipu-helah hanya kerana kehebatan beliau berpencak silat dan keberanian beliau dengan segerombolan pahlawan perang seperjuangannya menjadi batu penghalang kepada kependudukan haram Belanda. Almarhum syahid dihukum gantung sampai mati pada waktu asar 27 Februari 1864 dan diberitakan ketika sedang berpuasa. Tidak cukup dengan itu terdapat sumber yang melaporkan bahawa kepala almarhum kiai kemudiaannya dipotong imperialis kulit putih Belanda untuk dibawa ke tanah Belanda. Ada yang mendakwa tengkorak itu kini mash disimpan di Muzium Etnologi Leiden namun ada juga yang mengatakan ianya mungkin tersimpan di Leiden University Medical Centre (LUMC).
 
 
"Kompilasi artikel dalam buku ini mengupas dan mengulas isu-isu semasa dalam dan luar negara yang terkait kepentingan batu asas dan falsafah pembentukan negara, dan keyakinan bahawa ia wajib diperjuang dan dipertahan waima apa jua cabaran. Justeru, penulis melihat dan mengulas topik-topik yang mencakupi perspektif dan isu agama, budava, politik, dalam dan luar negara..
 
Saya merasa amat bertuah dapat membaca artikel-artikel ini. Sesungguhnya iasarat dengan keilmuan dan sudut kefahaman yang mendalam dan mengakar. Selamat membaca! "

DR. ASRI SALLEH
UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA, SABAH

 

Komen